خانه های قزوین و فضاهای طبیعی شهری در نشست تخصصی تاریخ معماری، حافظ ثروت های فرهنگی با نگاه موردی به بررسی شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری قزوین؛ سید مهدی مجابی محقق و پژوهشگر برجسته قزوین در حوزه معماری در این همایش با بررسی اهمیت نقش خانه در تاریخ معماری ایران گفت: واژه خانه در فرهنگ ایرانی از دیر باز تا کنون ریشه در تمام زوایای فرهنگی، اجتماعی، ادبی، فلسفی و ... داشته و حتی از هزاره های سوم و چهارم پیش از میلاد، در جوامع بشری با جمعیت بسیار محدود نیز مردم به ساختن خانه اهتمام دارند و فرهنگ خانه سازی در آن رایج بوده است.
وی نقش طبیعت را در فضای خانه های ایرانی مهم خواند و از حیاط به عنوان یک عنصر حافظ طبیعت یاد کرد وافزود: در گذشته مردم احترام خاصی برای طبیعت قائل بودند در تمدن ایرانی نه تنها آثاری از تخریب طبیعت مشاهده نمی شود بلکه مردم ایران در همه دوران از آن به بهترین نحوه بهره برده و با همه عناصر طبیعی محل زندگی خود عجین بوده اند.
مجابی تصویر سازی انسانها در شکل گیری تمدن را مهم دانست و یادآور شد: تصویر سازی جزئی از وجود انسان است و تمدن نیز حاصل این تصویر سازی بوده و اگر این روند نبود به طبع تمدنی هم وجود نداشت. انسان در ساخت حیاط در خانه، بخشی از طبیعت را انتخاب کرده به آن صورت و تصویر بخشیده و سپس به عنوان حیاط وارد زندگی خود کرده است. بنابراین می توان حیاط را عنصر نشانه ای و سمبلیک خواند، طبیعتی که انسان در ذهن خود آراسته و آن را برای زندگی ایده آل خود بکار برده است.
وی با تاکید بر کیفی نگری فضاهای طبیعی شهرها تصریح کرد: برای استفاده از طبیعت در معماری باید پیش از هر اقدامی کیفیت طبیعی، انسانی، تاریخی، اجتماعی و معیشتی آن بررسی گردد که متاسفانه تمدن صنعتی امروز تمام مراتب کیفی را از زندگی بشر حذف کرده است.
محقق و پژوهشگر برجسته قزوینی عنوان کرد: داشتن نگاه کمّی در استفاده از فضاهای شهری نشان دهنده حضیض تمدن و اوج هبوط از کیفیات عالی و متعالی زندگی است. برای رسیدن به اوج تمدن باید مراتب کیفی حیات و زندگی را یکی پس از دیگری طی کنیم و در عمل و اجرا به دنبال معانی و معارف حیات و به کارگیری آن در زندگی باشیم تا بیش از این تمدن خود را از دست ندهیم.
وی اظهار داشت: امیدواریم با همکاری و همراهی دستگاه های اجرایی و همدلی مردم خوب استان قزوین بتوانیم ضمن استفاده از کمیت فضای شهری از کیفیت متعالی آن نیز بهره مند شویم.
انتهای پیام/